SOM

Solidariteit Op Maat: concreet

  • 1/ SOMkort: Een eenvoudige korting op het lidgeld die je makkelijk aan nieuwe en bestaande leden kan geven. Korte inspanning, veel resultaat!
  • 2/ SOMfonds: Een bedrag waarover je ‘vrij’ kan beschikken om een bepaald kind of jongere te ondersteunen of zelf een project te ondernemen.
    • SOMfonds1: Een bedrag dat je vrij kan spenderen aan een kind of jongere waarbij je vermoedt of weet het financieel moeilijk is om deel te nemen aan jullie werking.
    • SOMfonds+: Een ouderbrochure in het Arabisch? Een pannenkoekenbak in samenwerking met het ocmw? Een voetbalwedstrijd met kinderen uit de buurt? SOMfonds+ is er voor al je wilde ideeën.

1/ SOMkort

Wat is SOMkort

Voor sommige ouders is inschrijvingsgeld nét een stap te veel om hun kind of jongere bij jullie in te schrijven. Voor andere ouders is het misschien onmogelijk om het (hele) bedrag te betalen. Nu niet, maar misschien ook niet binnen een paar maanden. Je kunt je dus inbeelden dat het voor een bepaalde groep kinderen en jongeren onmogelijk is of wordt gemaakt om aan jullie werking deel te nemen.

Om jullie toch de kans te geven deze ouders aan te spreken, hen te overtuigen hun kind toch bij jullie in te schrijven én zelf geen schrik te moeten hebben voor de eenheidsfinanciën kunnen jullie een korting aanbieden!

Aan de slag met SOMkort

Supereenvoudig: beslis in het begin van het werkjaar met je (A)EL ploeg of met de hele eenheidsraad welke kinderen volgens jullie recht hebben op een korting. Laat ons bij de inschrijving van je leden duidelijk weten over welke kinderen en jongeren het gaat en stort voor hen de helft van het officiële lidgeld in plaats van de volle pot op de rekening van FOS Open Scouting.

Hier vinden jullie een document het bestaan van SOMkort te communiceren naar ouders en leden. Twijfel je toch nog over wie je kan aanspreken om gebruik te maken van de korting en hoe je er met ouders over spreekt, klik dan even door naarpraten over SOM.

Wat niet?

‘De helft van het officiële lidgeld’ is niet gelijk aan de helft van jullie lidgeld. Vraagt je eenheid normaal €60? Dan wordt dit na korting €47 en niet €30. Tenzij jullie zelf nog een extra korting van €17 zouden aanbieden, wij zullen je niet tegenhouden!

Het is bovendien niet de bedoeling om deze korting te gebruiken om eigen systemen van 2e, 3e, … kind te vervangen. Bieden jullie een korting aan grote gezinnen? Schitterend, maar blijf dit wel doen vanuit een eigen systeem. Anders zou het wel eens kunnen zijn dat we onze korting moeten afschaffen … !

Bekijk ook even waar de centjes vandaan komen… Je kan trouwens zelf makkelijk een bijdrage leveren!
Zin om verder te gaan dan kortingen aanbieden en zelf een project te ondernemen? Klik dan door naar SOMfonds.

2/ SOMfonds

Wat is SOMfonds

Stel dat je een kind of jongere een korting gaf via SOMkort. Maar telkens opnieuw zie je dat hij/zij consequent niet opdaagt bij betalende activiteiten. Of op weekends of kamp… Wat doe je wanneer een jongere ‘weer maar eens’ geen stapschoenen of slaapzak bij heeft?

Juist… Wij weten ook wel dat het aanbieden van een korting aan bepaalde kinderen en jongeren niet zal volstaan. Daarom is er SOMfonds, dat een stapje verder gaat dan SOMkort. Dit fonds bestaat uit twee onderdelen: SOMfonds1 en SOMfonds+. Beiden staan helemaal in het teken van de ondersteuning van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.

Interne solidariteit

We geloven er bij FOS Open Scouting in dat interne solidariteit een reflex is. Maar we kunnen ons ook inbeelden dat het eens wat moeilijker gaat: een (veel te) dure nieuwbouw, een scoutsfuif die al eens wat verlies draait, … Er kunnen altijd omstandigheden zijn waarom het voor een eenheid moeilijk is om financieel rond te komen. Om te voorkomen dat maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren daar eerst het slachtoffer van worden en wegens gebrek aan financiële ondersteuning afvallen is er SOMfonds.

SOMfonds1

Merken jullie dat een bepaald kind of jongere het financieel moeilijk heeft om mee te draaien in de werking? En kunnen jullie door omstandigheden moeilijk of onvoldoende beroep doen op eigen middelen om het kind of de jongere extra te ondersteunen?

Afhankelijk van het aantal kinderen en/of jongeren kennen we jullie een bedrag toe dat jullie zo goed als vrij mogen spenderen ter ondersteuning (vb €150 per persoon die je zelf verdeelt over inschrijving, weekends, kamp, extra materiaal, …)

Het enige wat je moet doen is het formulier invullen en opsturen naardiversiteit@fos.be. Lees ook nog even de voorwaarden.

SOMfonds+

Het is niet omdat we jullie een korting op lidgeld aanbieden én het mogelijk maken om kinderen en jongeren individueel extra te ondersteunen dat ze zich opeens massaal zullen inschrijven. De realiteit leert ons dat kinderen en jongeren in kwestie hun weg zeer moeizaam vinden naar de jeugdbewegingen of ander jeugdwerk.

Om jullie aan te sporen eens buiten de cocon van jullie lokaal en terrein te werken en jullie te ontpoppen tot actief breeddenkende scouts en gidsen bieden we jullie SOMfonds+ aan.

Het kan voor je eenheid of tak heel leuk zijn om eens op ‘losse basis’ kennis te maken met maatschappelijk kwestbare kinderen en jongeren. Nog leuker is om samen een activiteit te organiseren: een voetbaltornooi met jongeren uit de buurt, een pannenkoekenbak met kinderen uit een sociale woonwijk, seniors een spel laten bedenken voor of met leeftijdsgenoten met een beperking, … Of willen jullie misschien eens een brochure laten maken die jullie werking voorstelt in het Arabisch? Tja, het leven is aan de durvers … !